Wat is technische SEO?

Ontdek alles over de technische kant van zoekmachine-optimalisatie

SEO kent meerdere facetten. Wij zeggen altijd zo: om een race te winnen, heb je twee dingen nodig: een snelle auto en een goede coureur. Technische SEO is als die snelle auto. Goede technische SEO legt het fundament voor succes in de zoekmachine.

Wat is technische SEO?

Ontdek alles over de technische kant van zoekmachine-optimalisatie

SEO kent meerdere facetten. Wij zeggen altijd zo: om een race te winnen, heb je twee dingen nodig: een snelle auto en een goede coureur. Technische SEO is als die snelle auto. Goede technische SEO legt het fundament voor succes in de zoekmachine.

Technische SEO uitgelegd

Zoekmachineoptimalisatie, of SEO, is een bekende term voor iedereen die betrokken is bij online marketing en digitale communicatie. Maar wist je dat SEO uit verschillende componenten bestaat, namelijk technische SEO, contentcreatie (teksten), en linkbuilding? Bij OMP Internetmarketing zijn we gespecialiseerd in alle drie deze gebieden, en op deze pagina willen we ons specifiek richten op technische SEO.

Een spider checkt een website op te indexeren. Goede technische SEO is een must om goed gevonden te worden.

Technische SEO: De fundering van je website

Technische SEO heeft betrekking op alle acties die je onderneemt om je website te optimaliseren voor de crawlers van zoekmachines. Het doel is om ervoor te zorgen dat je website eenvoudig te vinden, te doorzoeken, te crawlen en te indexeren is door zoekmachines. Dit is een cruciaal onderdeel van een uitgebreide SEO-strategie en kan een aanzienlijke invloed hebben op de vindbaarheid van je site in de zoekresultaten.

De experts van OMP Internetmarketing hebben diepgaande kennis en ervaring op het gebied van technische SEO. Zij weten precies hoe ze de infrastructuur van een website moeten optimaliseren om ervoor te zorgen dat deze in de gratie valt bij zoekmachines zoals Google. Kortom: wij zorgen voor een toppositie in de zoekmachine.

De componenten van technische SEO

1. Website structuur en navigatie

Een van de eerste dingen waar onze specialisten naar kijken bij technische SEO, is de structuur en navigatie van een website. Het doel is om ervoor te zorgen dat zowel gebruikers als zoekmachines gemakkelijk door de site kunnen navigeren.

2. Mobiele optimalisatie

Met meer dan de helft van het wereldwijde webverkeer dat afkomstig is van mobiele apparaten, is mobiele optimalisatie een onmisbaar onderdeel van technische SEO. We zorgen ervoor dat je website responsief is en goed functioneert op alle soorten apparaten.

3. Snelheid van de pagina

Een snelle laadtijd van een webpagina is essentieel voor zowel gebruikerservaring als SEO. Onze technische SEO-experts zullen alle noodzakelijke aanpassingen doen om ervoor te zorgen dat je webpagina’s zo snel mogelijk laden. Doen ze dit niet, dan haken gebruikers namelijk af en dat is funest voor je SEO.

4. XML sitemap en robots.txt

Een XML sitemap helpt zoekmachines je website beter te begrijpen en te crawlen, terwijl een robots.txt bestand aangeeft welke pagina’s wel of niet door zoekmachines mogen worden gecrawld. Beide zijn cruciaal voor effectieve technische SEO. Hier begint het eigenlijk allemaal mee: indexering. Want een pagina die niet geindexeerd kan worden, kan ook nooit vindbaar worden in de zoekmachine.

5. SSL Certificaten

Het beveiligen van je website met een SSL-certificaat is een andere belangrijke factor in technische SEO. Het zorgt niet alleen voor een veilige verbinding voor je bezoekers, maar het is ook een ranking factor voor Google.

6. 301 redirects en 404 fouten

Het correct omgaan met 301 redirects en 404-fouten is belangrijk om te voorkomen dat je bezoekers op een doodlopende weg belanden, en om te zorgen dat zoekmachines de content goed kunnen indexeren.

7. Slimme technieken om de website verder te versnellen

Door het gebruik van slimme technieken kan jouw website nog verder worden versneld. Wij gebruiken onder andere de volgende technieken (waar nodig en mogelijk):

  • Caching (op verschillende niveaus)
  • CDN (Content Delivery Network, voor razendsnelle levering van o.a. foto’s)
  • WebP optimalisatie (foto’s geleverd in een supersnel webformaat zonder zichtbaar verlies van kwaliteit)
  • Minificatie van code
  • Lazy loading (elementen worden pas geladen wanneer ze in beeld komen, wat zorgt voor kortere initiele laadtijden)
  • Above the fold optimalisatie (wat direct in beeld moet zijn, wordt razendsnel geserveerd)

8. Structured data

Structured data is een set aan instructies voor de zoekmachine volgens een vaste opmaak (schema.org). Door deze gerichte instructies weet een zoekmachine nóg beter waar een pagina precies over gaat en hoe deze moet worden geïnterpreteerd. 

De bovenstaande technieken vereisen uiteraard maatwerk en uitvoerige controle, tests en analyse. Iets waar wij zeer bedreven in zijn. Zo knijpen we echt die laatste paar procentjes uit jouw site.

Klaar om de technische SEO van jouw website aan te pakken?

Bij OMP Internetmarketing geloven we in een holistische benadering van SEO, waarbij technische SEO, contentcreatie, en linkbuilding hand in hand gaan. We zijn zeer bedreven in het perfectioneren van de technische aspecten van SEO, om hier vervolgens met de juiste content de puntjes op de “i” te zetten. Nieuwsgierig naar wat wij voor jou kunnen doen? Neem gewoon vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

=