Waarom wij kiezen voor social media strategie (en niet voor beheer)

Gepubliceerd door OMP Internetmarketing op

Met regelmaat krijgen wij de vraag: “Kunnen jullie onze social media kanalen beheren?” Ons antwoord: ja, maar dat doen wij pas als er een goede strategie is.. Dat zorgt regelmatig in eerste instantie voor gefronste blikken. Wij zouden namelijk absoluut alle social media kanalen kunnen beheren voor onze klanten. Dat hebben wij in het verleden ook gedaan. Dit heeft ons een waardevol inzicht opgeleverd. Daarom leggen wij graag uit waarom wij eerst kiezen voor social media strategie en niet voor social media beheer.

Social media strategie vs. beheer

Wie zoekt, vindt zeer veel bedrijven aan wie je het beheer van social media kanalen kunt uitbesteden. Wij behoren al enige tijd niet meer direct tot deze bedrijven. Dat lijkt misschien een vreemde beslissing, maar wij hebben dit besluit genomen om juist onze klanten een nog betere service te bieden.

Wij geloven in de kracht van een social media strategie boven de voordelen van social media beheer. Je kent ongetwijfeld het voorbeeld van een onderneming die met goede moed en enthousiasme begint aan social media marketing. Al snel verdwijnt het enthousiasme en maakt optimisme plaats voor teleurstelling. De gewenste resultaten blijven uit. Waarom? Omdat een goede strategie ontbreekt.

Veel bedrijven schakelen vervolgens een social media bureau in om hun social media kanalen te gaan beheren. Is dit de juiste stap? Wat ons betreft niet.

Terug naar de basis: waarom gebruik je social media?

Wanneer wij in gesprek zijn met (potentiële) klanten over het uitbesteden van hun social media, is de eerste vraag die ons gesteld wordt vaak: “Moet ik social media gebruiken? En zo ja, welke kanalen?” Ons antwoord op het eerste deel van de vraag is: alleen als je weet wat je doelen zijn en wanneer je hiervoor de benodigde tijd kunt vrijmaken.

Waarom wij dit antwoord geven? Succes op social media valt of staat met twee zaken: een goede strategie en consistentie. Met andere woorden: je moet weten wat je wilt doen, hoe je dit wilt doen en wie hiervoor gaat zorgen. Precies dit is waar wij je mee helpen.

Hoe strategische hulp je verder brengt

Social media marketing is een duurzame investering. Eentje die je bijzonder veel op kan leveren, mits je dit goed doet. Ons doel is om jou de middelen te geven om je social media activiteiten goed uit te voeren. Hiervoor ontwikkelen wij samen met jou een uitgebreide social media strategie. Hierin komen onder andere de volgende zaken aan bod:

  • Wie is mijn doelgroep?
  • Waar en hoe kan ik deze doelgroep bereiken?
  • Wat is de boodschap die ik wil uitdragen?
  • Hoe gaat mijn huisstijl er uitzien?
  • Wat wordt mijn tone of voice?
  • Wat wordt mijn strategie per social media kanaal?
  • Hoe ga ik de interactie met volgers aan?
  • Hoe ga ik om met klachten en vragen?

Dit en meer koppelen wij aan een uitgebreide content agenda. Om consistentie te garanderen, is het zaak om op de lange termijn te denken. Door het maken van een mindmap met onderwerpen waarover je wilt publiceren op social media, kan een content agenda worden gemaakt. Zo weet je bijvoorbeeld al waar je de komende maanden of zelfs het hele jaar over kunt publiceren. Daar tussenin is natuurlijk alle ruimte voor spontane posts en interactie.

Het probleem dat wordt opgelost

Door te investeren in een social media strategie, in plaats van het beheer van je social media uit te besteden, wordt het grootste probleem van bedrijven en ondernemers opgelost, namelijk dat de productie op een gegeven moment stokt. Laat je jouw social media uitingen verzorgen door een externe partij, dan blijft de productie op peil zolang je betaalt, maar wat nu wanneer de samenwerking wordt beëindigd? De kans is groot dat je dan achterblijft zonder strategie, visie en capaciteit. Dat willen wij niet. Door jou de kennis en middelen te geven om binnen je eigen organisatie succesvol social media marketing uit te voeren, zorgen we er samen voor dat je op de lange termijn succesvol blijft en niet afhankelijk bent van derden.

Natuurlijk helpen wij je wel

We zijn echt geen botteriken. Als je hulp nodig hebt met de executie van je social media, staan we natuurlijk voor je klaar. Wij zullen je echter te allen tijde adviseren om eerst te zorgen voor een gedegen strategie. Wij helpen je hier graag bij.

Ja, help mij met mijn social media strategie

Categorieën: Social media