Iedereen die ook maar enigszins op de hoogte is van online marketing en hoe het internet werkt, weet dat je tegenwoordig niet meer zonder snelle website kunt. Dat is logisch. Om dit te verklaren, heb je geen ingewikkelde technische analyse nodig. Je hoeft alleen maar te kijken naar een menselijke eigenschap: ongeduldigheid. Niemand houdt van een langzaam ladende website. Het gevolg is dat mensen afhaken bij een trage site. Doet de site er te lang over om te te laden, dan kost dit bezoekers. Zoekmachines houden sterk rekening met de laadtijd van websites. Zij belonen snelle websites en straffen langzame websites af, door hen in de basis een lagere positie te geven.

Je wilt dus een snelle website. Daar kunnen wij voor zorgen. Maar hoe doen we dit nu precies?

Een snelle website vanaf 0 opbouwen

Een snelle website realiseer je het eenvoudigst wanneer je deze vanaf 0 op kunt bouwen. Wanneer wij een website bouwen, houden wij direct rekening met alle benodigde voorwaarden en technieken om een snelle website neer te kunnen zetten.

Een snelle host

Een snelle website valt of staat met een snelle host. Wanneer wij jouw website bouwen, kunnen wij deze hosten op een supersnelle server waarmee wij zorgen voor een uitstekende basis.

Caching

Het laden van een website neemt tijd in beslag. Daarom is het belangrijk om deze laadtijd zo veel mogelijk te beperken. Dit kan door middel van slimme caching. Met caching worden bepaalde elementen van je website in statische bestanden opgeslagen, zodat deze direct geserveerd kunnen worden. Zolang er niets verandert aan je site, kunnen bezoekers deze bestanden geserveerd krijgen. Deze staan al klaar en hebben daarom minder tijd nodig om te laden. Verander je iets aan je site, dan wordt een nieuw cache bestand gecreëerd.

Wij zorgen voor slimme caching aan server zijde. Zo draait onze server bijvoorbeeld Apache met NGINX, een zeer moderne en snelle manier van cachen.

CDN’s

CDN staat voor “Content Delivery Network”. Het gebruik van een CDN kan tot een (veel) snellere website leiden. Een content delivery network bestaat uit een globaal netwerk van servers waar vanaf bepaalde content geserveerd kan worden. Zo kun je afbeeldingen en stylesheets laten laden vanaf CDN’s. Doordat deze netwerken een enorme verbinding vormen, worden zij vele minder zwaar belast en kan jouw content altijd geserveerd worden vanaf de snelst mogelijke server, terwijl je eigen server wordt ontlast.

AMP voor mobiel

Voor mobiele websites is het mogelijk om een AMP-versie (Amplified Mobile Pages) the maken. Dit is een superlichte en supersnelle versie van je mobiele website.

Moderne afbeeldingsformaten

Afbeeldingen spelen een belangrijke rol op je website. Het is goed om een visueel aantrekkelijke website te hebben. Afbeeldingen kunnen echter wel zwaar zijn om te laden. Vooral wanneer deze in hoge resolutie zijn. Een veel gebruikte methode om de laadtijd van een website te verbeteren, is door afbeeldingen handmatig te verkleinen of om deze automatisch te laten verkleinen, bijvoorbeeld met behulp van een plugin.

Wij gaan echter nog een stap verder. Wij zorgen ervoor dat jouw afbeeldingen automatisch worden geconverteerd in een geoptimaliseerd webformaat, zoals .webp. Dit leidt tot een foto met een veel kleinere bestandsgrootte, zonder kwaliteitsverlies.

Zo min mogelijk vertragende elementen

Het kan verleidelijk zijn om je website helemaal aan te kleden met allerlei handige plug-ins en mooie opsmuk. Onthoud echter wel dat dit kan zorgen voor een langzame(re) website. Wil je een echt snelle website? Dan is het zaak om het aantal plug-ins en andere vertragende elementen tot een minimum te beperken. Wij zorgen altijd voor een gelikte uitstraling met zo licht mogelijke code.

Lazy loading

Voor iemand die je hele pagina gaat bekijken, moet de pagina natuurlijk in zijn geheel geladen worden. Maar moet dit al direct wanneer iemand op je pagina arriveert? Precies. Door lazy loading toe te passen, zorgen wij ervoor dat de elementen van de pagina die direct in het zicht zijn als eerst worden geladen. Daarna pas worden de elementen below the fold (buiten het scherm) geladen. Dit kan zelfs pas gebeuren zodra een gebruiker begint te scrollen. Door deze manier van slim laden toe te passen, wordt voorkomen dat de site een te lange tijd nodig heeft om responsief te worden.

Website snelheid verbeteren bij een bestaande website

Om de website snelheid van een bestaande website te verbeteren, kunnen zij de hierboven beschreven stappen uitvoeren. Een website sneller maken, lukt vaak al door het laag hangende fruit aan te pakken: het uitschakelen van overbodige code en elementen en het inschakelen van caching (indien dit nog niet gebeurd is) leidt vaak al tot een snelheidstoename van meer dan 100%.

Een website sneller maken begint met een goede analyse. Wij geven je inzicht in de snelheid van je website en op welke punten deze wel of niet goed scoort. Vervolgens inventariseren wij welke werkzaamheden er eventueel al zijn uitgevoerd om de website sneller te maken en maken wij een persoonlijk stappenplan voor het verbeteren van de snelheid van je site.

Wij laten zien dat het werkt

Wij kunnen natuurlijk nog zo veel termen noemen en werkzaamheden uitleggen, uiteindelijk wil jij maar één ding weten: wordt mijn website sneller? Ja: wij garanderen je dat wij deze sneller maken. Dit beloven we niet alleen: we laten het ook zien. Middels een dashboard dat de snelheid van je website meet én middels een dashboard dat laat zien hoe je gaat stijgen in de zoekmachine.