In het kader van onderzoek voor een supergeheim project dat wij binnenkort aan de buitenwereld hopen te presenteren, zijn wij op bewijs gestuit van een bewering die vaak wordt gedaan: sites met een blog ranken hoger. Nu klinkt dat niet verrassend, maar aan de andere kant: hoeveel bewijs heb je hiervan gezien? Je kunt het bewijs zelf gaan verzamelen. Zoek maar eens op een willekeurig onderwerp. Open de sites die op de eerste plek in Google staan (of een andere zoekmachine van jouw voorkeur). Herhaal dit dan eens met pagina 2. En als je wilt met pagina 3, 4 en 5. Je zult een duidelijke trend zien: sites met een blog worden gewoon beter gevonden in de zoekmachine.

Waarom zorgt en blog voor een hogere ranking?

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom een blog zorgt voor een hogere ranking in de zoekmachine. Natuurlijk is het niet allesbepalend. Het belangrijkste blijft het fundament van je SEO. Je kunt bloggen tot je een ons weegt: als je website SEO-technisch niet in orde is, zal het ontzettend lastig blijven om een hoge positie in de zoekmachine te behalen.

Als die basis wél in orde is, dan kan een blog je helpen aan een nog hogere positie. Dat kan op een aantal manieren. Allereerst kun je met een blog meer onderwerpen behandelen dan met alleen je landingspagina’s. Zeker wanneer je de onderwerpen goed optimaliseert, zul je met blogs uit nieuwe hoeken meer bezoekers trekken.

Een tweede reden is dat de zoekmachine houdt van een actieve website. Wie zijn/haar website regelmatig ververst en/of aanvult, wordt hiervoor beloond. Het is voor de zoekmachine een teken dat je investeert in het up to date en relevant houden van je site. Dat is belangrijk voor je bezoekers en dus zal de zoekmachine dit belonen.

In je blogs kun je tevens werken aan een solide linkstructuur. Dit kan met interne en externe links. Houd er rekening mee dat dit het beste werkt wanneer de links relevant zijn. Eerder in deze blog plaatsten wij een relevante link naar onze pagina over SEO, omdat content marketing een belangrijk onderdeel van je SEO is. Zowaar, daar had je weer zo’n link! Je kunt ook een link plaatsen naar een externe bron die voor de lezer waarde toevoegt. Zo kunnen wij in deze blog bijvoorbeeld linken naar een site waarop je meer informatie kunt vinden over linkbuilding, zodat je meer kunt lezen over wat nu precies de waarde van links is. En vergeet niet: hoe meer goede content je publiceert, des te groter de kans is andere sites naar jouw content gaan linken. Dat doet wonderen voor je vindbaarheid.

Starten met bloggen?

Sites met een blog ranken hoger. Je kunt het zelf testen en zien. Dit is dus hét moment om te gaan bloggen. Wil je starten met bloggen of meer uit je bestaande blog halen? Neem contact met ons op. Wij nemen graag de tijd om je te vertellen hoe wij je kunnen helpen.