Om hoger te komen in de zoekmachine, is het regelmatig produceren van hoogwaardige content belangrijk. Niet voor niets is content marketing zo populair. Veel bedrijven en ondernemers gaan zelf aan de slag met content, bijvoorbeeld op een bedrijfs blog. Dat is een goede zaak, maar hoe weet je nu waar je over moet schrijven? In deze blog leggen wij je uit hoe je de Google Search Console kunt gebruiken om te schrijven over onderwerpen die voor jou relevant zijn.

Om het maximale uit content te halen, is kwaliteit alleen niet voldoende. Er moet ook sprake zijn van relevantie. Daarom gebruiken veel bedrijven en ondernemers Google’s zoekwoorden tool, of andere vergelijkbare (gratis) tools op het web. Deze programma’s zijn zeer handig. Ze vertellen je namelijk of er veel op een bepaalde zoekterm wordt gezocht. Heb je ideeën voor een blog onderwerp en blijkt dat hier veel maandelijks zoekvolume op is, dan heb je in de basis een uitstekend onderwerp voor een blog in handen.

In de basis…. want het is niet altijd wat het lijkt. Want zelfs kwalitatieve én relevante content is niet altijd voldoende om te scoren. Er is namelijk ook nog zoiets als concurrentie. Het is verstandig om te kijken hoe kansrijk je bent om op een door jou gekozen onderwerp goed gevonden te worden in de zoekmachine. Je kunt nog zo’n fantastische blog schrijven: als deze ergens op pagina 5 van de zoekresultaten blijft steken, heb je er weinig aan. In dit opzicht is Google Search Console jou beste vriend. Door het gebruik van keyword hulptools en Search Console te combineren, kom je vaak tot de beste onderwerpen.

Waarom Google Search Console?

De Google Search Console kan iets dat de meeste gratis zoekwoorden hulpprogramma’s niet kunnen. Google Search Console laat namelijk zien op welke zoektermen jouw pagina’s vertoond zijn. Niet alleen dat: je kunt ook zien op welke plek je gemiddeld vertoond bent. Dat is ontzettend handig, want dit helpt je bij het vinden van relevante én kansrijke zoekwoorden.

Wellicht is er wel een zoekwoord waar jouw site in de afgelopen 30 dagen al 1.000 keer op is vertoond. Was dat gemiddeld op plek 85, dan zul je nog heel wat werk moeten verrichten om te klimmen in de zoekresultaten. Was dat gemiddeld op plek 9, dan weet je dat je al héél dicht bij het vuur zit. Waarschijnlijk haal je ook al wat traffic uit zoekopdrachten met deze term. Ook dat kun je eenvoudig zien: Google Search Console laat namelijk zien hoe vaak je vertoond bent en hoe vaak gebruikers geklikt hebben.

Over het algemeen zie je dat de eerste vier a vijf zoekresultaten het leeuwendeel van alle bezoeken opslokken. Dat is logisch: als de zoekmachine zijn werk goed doet, vinden gebruikers direct antwoord op hun zoekbehoefte en hoeven zij doorgaans niet verder te zoeken. Sta jij dicht in de buurt van deze topplekken, dan is het absoluut lonend om content rondom dit onderwerp te maken om zo die écht toppositie te gaan pakken.

Hoe pak je die toppositie?

Het is belangrijk om te inventariseren met welke pagina/blog je hoog rankt op de betreffende zoekopdracht. Dit wordt een zogenaamde “cornerstone pagina”: een pagina die extra belangrijk is en die je kunt gaan “pushen”. Dat kun je doen op de volgende manier:

Stap 1: check of de cornerstone pagina geoptimaliseerd is voor het zoekwoord waarop je wilt scoren
Stap 2: schrijf content rondom het onderwerp van deze pagina
Stap 3: plaats slimme interne links in die content: link in je nieuwe blog(s)/pagina(‘s) naar de cornerstone pagina die hoger moet gaan scoren. Doe dit met de juiste anchor tekst: schrijf je over het hoofdondwerp/belangrijkste keyword van je cornerstone pagina? Link dan met dit keyword naar die pagina

Op deze manier ga je de pagina die reeds redelijk goed scoort extra autoriteit geven, waardoor deze hoger in de zoekresultaten terecht komt.

Blijf dit proces herhalen

Blijf dit proces herhalen, maak er een automatisme van. Misschien werk je met een blogagenda en weet je voor de komende tijd al over welke onderwerpen je gaat schrijven. Ook dan is het goed om Google Search Console te raadplegen: heb je wellicht al kansrijke posities op deze onderwerpen? Breng het in kaart en gebruik te bovenstaande stappen om beter te gaan scoren.

Hulp nodig met je content?

Wil je gaan scoren met je content, maar heb je hierbij hulp nodig? Onze content marketeers staan voor je klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op om te bespreken wat wij voor je kunnen betekenen.

=