Google Ads heeft diverse handige hulptools die het ook voor minder ervaren gebruikers mogelijk maken om eenvoudige campagnes op te zetten, te beheren en te verbeteren. In de “expert modus”, de meest uitgebreide modus van Google Ads, kun je onder andere gebruikmaken van Google Ads’ aanbevelingen om meer resultaat uit je campagnes te halen. De vraag is alleen: moet je altijd die aanbevelingen opvolgen?

Wat doen Google Ads aanbevelingen?

In je Google Ads dashboard krijg je aanbevelingen te zien. Dit zijn suggesties die Google geeft om de kwaliteit en prestaties van je campagnes te verbeteren. Je ziet concreet toepasbare tips en suggesties voor het veranderen van bepaalde instellingen, toevoegen of verwijderen van functies en meer. Je kunt de suggesties met een druk op de knop doorvoeren als je dat wilt. Onlangs heeft Google zelfs een functie toegevoegd om alle aanbevelingen automatisch door te laten voeren. Is dit verstandig?

De kwaliteit van je campagne in een oogopslag

In je dashboard met aanbevelingen zie je ook in een oogopslag de kwaliteit van je campagne. Deze wordt weergegeven op een schaal van 0% tot 100%. Bij de suggesties geeft Google Ads ook direct aan tot welke verbetering in de score deze leiden en wat dit betekent voor de effectiviteit van je campagne. Zo kan het systeem bijvoorbeeld aangeven dat het doorvoeren van suggesties leidt tot meer zichtbaarheid, meer conversies tegen vergelijkbare kosten of een hogere kwaliteitsscore dankzij het verwijderen van zoekwoorden die niet goed scoren, om maar enkele voorbeelden te noemen.

Google Ads aanbevelingen en optimalisatiescore

Alle Google Ads aanbevelingen opvolgen of niet?

Dan rijst de vraag: moet je alle Google Ads aanbevelingen opvolgen? Ons advies is: blijf kritisch. Het ziet er natuurlijk bevredigend uit wanneer je een score van 100% ziet, maar ervaring leert dat dit zeker niet heilig is. Google kan natuurlijk gebruikmaken van jouw data en statistieken, alsmede van big data en weet op basis daarvan doorgaans erg goed wat wel en niet werkt. Echter: de Google Ads aanbevelingen zijn geen garantie voor een verbetering van de resultaten.

Onze tip: maak (voorlopig) geen gebruik van het automatisch opvolgen van de aanbevelingen, tenzij je tijd wilt besparen en altijd verzekerd wilt zijn van een bepaalde mate van optimalisatie. Pas echter liever aanbevelingen handmatig toe en meet vooral het resultaat.

Doen de aanbevelingen wat zij beloven? Afhankelijk van je campagnes moet je dit al in enkele dagen, hooguit weken terug kunnen zien. Pas vanuit het oogpunt van meten liever ook niet direct alle wijzigingen toe; dan kun je namelijk moeilijker het effect per aanbeveling meten.

Mocht je campagne echt voor geen meter lopen en je een zeer lage optimalisatiescore hebben, volg dan de aanbevelingen op. Ze zullen in dat geval vrijwel altijd tot directe verbetering leiden. Je kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen. Wij vertellen je graag vrijblijvend wat wij met een goede SEA campagne voor je kunnen betekenen en hoe wij bestaande campagnes kunnen optimaliseren.

=