Iedereen wil een goed scorende website. Om in te schatten of jouw website goed vindbaar is/wordt, zijn domain authority en page authority een betrouwbare factor. Deze worden uitgedrukt in een cijfer op een schaal van 1-100. Hoe hoger het cijfer, des te groter de autoriteit van jouw website. De domain authority geeft de autoriteit van je totale domein (alle pagina’s bij elkaar) weer, terwijl de page authority zich richt op individuele pagina’s.

Hoe worden domain authority en page authority berekend?

Je website krijgt een cijfer die de autoriteit uitdrukt. Hoe hoger dit cijfer is, des te belangrijker wordt jouw website geacht. Een domain authority van 1 betekent dat jouw website hooguit een marginale betekenis heeft op het web, terwijl een autoriteit van 100 je waarschijnlijk een van ‘s werelds meest invloedrijke websites maakt.

De score wordt berekend door te kijken naar enkele factoren die jouw website “gewicht” geven. Je bezoekersaantallen zijn daarbij natuurlijk belangrijk, maar zeker niet de enige of doorslaggevende factor. Dat zou immers betekenen dat een pagina met weinig bezoekers nooit een hoge autoriteit zou kunnen krijgen (en dus ook moeilijk meer bezoekers zou kunnen trekken). Daarom is er namelijk ook de page authority. Een website met een lage DA (domain authority) kan wel pagina’s met een relatief hoge PA (page authority) genereren, waardoor uiteindelijk de gehele score zal stijgen.

Er wordt niet alleen gekeken naar het aantal bezoekers, maar ook naar het gedrag van deze bezoekers. Blijven zij lang op de site? Keren zij vaak terug? Ook wordt bij het bepalen van je domain authority gekeken naar je “digitale buurt”. Naar welke websites link jij, en zijn dit kwalitatieve links? En nog belangrijker: welke websites linken naar jou? Wanneer invloedrijke en relevante websites naar jou linken, stijgt jouw eigen autoriteit.

Hoe belangrijk zijn domain authority en page authority?

DA en PA zijn belangrijk. Ze zijn echter zaligmakend noch alles zeggend. Het zijn vooral goede indicaties van hoe je website presteert, of kan presteren. Vooral voor jonge websites is het interessant om de domeinautoriteit in de gaten te houden. Blijft deze laag, dan zal het moeilijker zijn om te groeien, terwijl een relatief hoge autoriteit wijst op groeipotentieel.

Stel het je als volgt voor: wanneer de zoekmachine moet kiezen uit twee websites met soortgelijke content en van vergelijkbare kwaliteit, zal de site met een hogere domain authority (of page authority wanneer het om specifieke pagina’s gaat) altijd voorrang krijgen in de zoekresultaten.

Kan ik zelf mijn authority checken?

Ja, je kunt zelf de domain en page authority van jouw website controleren. Bedenker van de DA en PA, MOZ, heeft een toegankelijke tool om je autoriteit te checken.

Hoe kan ik mijn autoriteit verhogen?

Je domain authority kun je verhogen door simpelweg de juiste dingen te doen. Dat klinkt een beetje flauw en vaag, maar zo is het wel. Autoriteit op het web, krijg je niet van de ene op de andere dag. Daar moet je doorlopend aan werken. Wil je op een goede manier je autoriteit verhogen? Denk dan aan de volgende zaken:

  • Voeg regelmatige waardevolle, relevante en kwalitatieve content toe, produceer pagina’s met een hoge page authority om je domain authority te laten stijgen
  • Zorg ervoor dat bezoekers jouw content eenvoudig kunnen delen
  • Denk aan de basis van seo en zorg voor een snelle, mobielvriendelijke website
  • Richt je op het vergaren van kwalitatieve backlinks

Dit laatste, het vergaren van kwalitatieve backlinks, is wellicht de grootste uitdaging. Houd altijd in gedachten: dit is vaak een kwestie van geven en nemen. Een link op een waardevolle plek, krijg je vaak niet zomaar. Je vergroot je kansen door iets terug te geven, bijvoorbeeld het schrijven van een gastblog waarin de link verwerkt kan worden.

Hulp nodig?

Wil je jouw autoriteit en vindbaarheid op het web versterken? Wij weten hoe. Neem contact met ons op en wij vertellen het je.

=