Online marketing blog

Lees meer over ons werk en wat ons bezighoudt

Bij OMP Internetmarketing zijn wij non stop bezig met ontwikkelingen in de online media wereld. Met regelmaat publiceren wij interessante nieuwe blogs. Onderstaand vind je een overzicht van onze meest recente blogs.

Online marketing blog

Lees meer over ons werk en wat ons bezighoudt

Bij OMP Internetmarketing zijn wij non stop bezig met ontwikkelingen in de online media wereld. Met regelmaat publiceren wij interessante nieuwe blogs. Onderstaand vind je een overzicht van onze meest recente blogs.

Trage site? Kijk eens naar je Captcha systeem

Je weet ongetwijfeld dat een snelle website een belangrijke voorwaarde is voor goede prestaties in de zoekmachine. Er zijn veel manieren om te zorgen voor een snelle website. Maar soms blijft je website traag, ondanks dat je aan alle voorwaarden voor een snelle website voldaan hebt: een goede host, snelle mobiele site, slimme caching en lichte CSS, om maar enkele zaken te noemen. De oorzaak van je trage site, zou best wel eens je Captcha systeem kunnen zijn; specifiek Google ReCaptcha.

Zorgt Captcha voor een trage website?

Wij willen dat je vanaf elke plek op deze website contact met ons op kunt nemen. Daarom hebben wij het contactformulier opgenomen in de header van de site. Wat wij, net als jij, echter niet willen, is spam. Er zijn diverse manieren om spam tegen te gaan. Eén van de effectiefste manieren is een Captcha systeem, waarvan Google ReCaptcha veruit het populairste is.

Een Captcha systeem gaat spam die verzonden wordt via formulieren tegen. Dat kan op diverse manieren gebeuren. Google ReCaptcha gebruikt bijvoorbeeld het oudere V2 en nieuwere V3 systeem. Bij het V2 systeem dien je eerst een puzzel op te lossen, of op andere wijze te verifiëren dat je een echte gebruiker bent, voordat je inzending verstuurd kan worden. Het V3 systeem maakt gebruik van een spamscore. Die score is variabel: je kunt ‘m zelf instellen op een schaal van 0.0 tot 1.0. Ervaring leert dat de standaard ingestelde score van 0.5 voor de meeste websites optimaal werkt. Zet je de score te laag, dan kun je toch nog spam binnenkrijgen. Stel je de score van ReCaptcha V3 echter te hoog in, dan kan het filter ook goede inzendingen tegenhouden. Beide systemen zijn effectief en betrouwbaar. Of Google ReCaptcha V2 of V3 voor jou het meest geschikt is, hangt af van je wensen en het type spam dat je ontvangt.

Maar Captcha systemen komen wel met een mogelijk nadeel. Dit geldt in het bijzonder voor Google ReCaptcha. Ze kunnen je website traag maken. Inderdaad: je gehele website.

Gebruik je een Captcha systeem? Test dan met en zonder

Gebruik jij een Captcha systeem, specifiek Google ReCaptcha, doe dan eens een snelheidstest mét en zonder het systeem geinstalleerd op je website. Hopelijk is je website ook met Google ReCaptcha snel genoeg. Bij ons was dit niet het geval. En dat is toch kwalijk voor een partij die belooft snelle websites te bouwen. Na een analyse werd het probleem al snel duidelijk: het Google ReCaptcha script zorgde voor een behoorlijke vertraging op onze server. Na het uitschakelen van het systeem, was het probleem direct verdwenen. Alle pogingen om met ingeschakeld systeem een goede snelheid te behalen, waren vruchteloos.

Het lastige is dat een Captcha systeem zich richt op specifieke onderdelen van je website, maar daarbij de website als geheel kan vertragen. Kortom: het vertraagt niet alleen de pagina’s waar het systeem daadwerkelijk actief is. Ook de pagina’s waar Captcha géén rol speelt, kunnen traag worden.

Dit zal niet het geval zijn voor alle websites, maar wij hebben behoorlijke tijd rongekeken op het web en kwamen er achter dat er zéér veel website-eigenaren zijn die hier ook last van hebben.

Wat zijn de alternatieven voor Captcha / Google ReCaptcha?

Blijkt dat het Captcha systeem jouw website te traag maakt, dan lost dit systeem uitschakelen weliswaar het snelheidsprobleem op, maar krijg je hoogstwaarschijnlijk weer met een ander probleem te maken: spam. Wat zijn de alternatieven voor Google ReCaptcha? Gebruik je WordPress, dan is Akismet een zeer goed systeem. Het enige nadeel is dat Akismet antispam wel geld kost. Er zijn tal van websites die alternatieven bieden.  Wij hebben hier echter geen ervaring mee, dus kunnen je niet van advies voorzien.

Er zijn gelukkig ook anti-spam maatregelen die je kunt nemen zonder dat je een Captcha systeem gebruikt. Zo zijn er bijvoorbeeld voor WordPress websites formulieren te gebruiken die ingebouwde anti-spam hebben. Deze zijn niet zo effectief als een goed Captcha systeem, maar wel een stuk lichter. Ze vertragen je website niet, dus is het aan jezelf om een afweging te maken.

Wij vallen voor nu terug op het oude vertrouwde systeem van een raadseltje: een simpele vraag beantwoorden. Dan niet middels een Captcha systeem, maar gewoon zelf ingebouwd in ons contactformulier. Het houdt het grootste gedeelte van de spam (vrijwel alle geautomatiseerde spam) tegen. De paar die er doorheen glippen, nemen wij voor lief. Laat je de inzendingen van je contactformulieren doorsturen naar je mail, dan kun je altijd nog mailfilters gebruiken. Controleer dan wel of inzendingen niet onterecht in je spambox belanden.

 

Ook profiteren van optimale SEO?

Wil jij echt gaan scoren met SEO? Neem dan contact met ons op. Wij zorgen ervoor dat je website qua technische SEO en/of teksten maximaal vindbaar wordt.

Vrouw is blij met de resultaten van ons SEO bureau